• Speltid: 60 min totalt med paus
  • Kategori:
  • Hemsida: http://www.bastionen.org
  • Artist / Medverkande: Cappella Lundensis

Argentinsk Tango

Tango är en musikgenre som uppstod i Argentina och Uruguay. Den tidiga argentinska tangon spelades i slutet av 1800-talet i Buenos Aires och Montevideos immigrantkvarter, och spred sig sedan till Europa, särskilt Paris, och senare till USA. I hamnkvarter och immigrantområden, där det var stort kvinnounderskott, dansades ofta argentinska tangon med manliga par, bland annat för att öva upp teknik och stil inför ”debuten” på blandade klubbar, milongas.

En tangoorkester består normalt sett av en stråksektion med kontrabas, cello och fioler, en bandoneonsektion, samt en rytmsektion med piano och kontrabas.

Bandoneonen är en komplicerad variant av dragspel som utvecklades av tysken Heinrich Band som substitut för kyrkorglar i fattiga församlingar. En skepparhistoria förtäljer att den första bandoneonen kom till Buenos Aires med det svenska lastskeppet Landskrona 1868, där en törstig sjöman lämnade den i utbyte mot sprit. Hur det än må vara med den saken så var det europeiska immigranter som tog med sig bandoneonen till Argentina, där tangomusikerna snabbt tog den till sitt hjärta. Numera är "djävulens instrument" ett av de viktigaste för att ge den rätta tangokaraktären, och i de flesta tangokonstellationer ingår det en bandoneonist.

Cappella Lundensis under ledning av Wieska Szymczynska.
Bandoneonsolist:Håkan Andersson

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.