• Kategori:
  • Hemsida: http://www.kryddorfrånrosengård.se

Kryddvandring i Rosengård - nu på cykel!

Följ med Kryddor från Rosengård på en doftande cykeltur i stadsdelen. Botanisera bland spännande odlingar, smaka kryddor från hela världen och njut av smakprov på mat från Orienten. Vi besöker Botildenborg, Stadsbruk, Bokalerna och koloniträdgårdar!

Kryddvandringar arrangeras av Kryddor från Rosengård och du möter våra matambassadörer som själva bor i stadsdelen. De tar med dig på en tur i stadsdelen då du både för ta del av historia, kultur och naturligtvis massor av god mat. Det blir smakprover från hela världen när vi tittar in i affärer, kaféer och även möter boende i deras koloniträdgårdar.

Kryddvandringen bjuder på en kryddprovning med Kryddor från Rosengårds egna kryddor som har rötter från hela världen. Dofta och prova harrissa, kofta masala, kafta m.m.

”Jag har fått en helt annan bild av Rosengård”
Ingemar 52 år

”Min bästa sommarupplevelse i Malmö” Kerstin 46 år

”Jag har fått vänner här”
Liv 8 år

Från Botildenborg till Zlatan
Nytt för i år är att Kryddvandringen startar vid Botildenborg. 1800-talshuset vars spännande historia nyligen visades i en dokumentär på SVT. Huset ligger precis vid Inre Ringvägen och hit planerar Kryddor från Rosengård att flytta sin verksamhet. Huset ska renoveras och inredas till ett landmärke för mångfald!

Hör om huset historia som barnhem och varför Kryddor från Rosengård har valt just den platsen för sin verksamhet. Bakom Botildenborg breder Botildenborgsfältet ut sig där en global kryddträdgård tar form. Provsmaka kryddorna och ta del av Kryddor från Rosengårds verksamhet.

Stopp nummer två på Kryddvandringen är odlingsfältet Skrävlinge mellan Västra Skrävlinge kyrka och Amiralsgatan. Här pågår Sveriges största stadsodlingsprojekt: Stadsbruk. Totalt odlar tretton företag på fältet och deras produkter kan bl.a. köpas på marknaden Stadens skafferi i Folkets park. Stadsbruk är ett helt nytt sätt att odla i staden och flera andra kommuner tar nu efter Malmöexemplet för att både skapa arbetstillfällen och bidra till en grön, attraktiv stad.

Kryddvandringen cyklar vidare och stannar vid Falafel nr 1. Denna klassiska vagn är starten för företagets historia i Malmö och falafelns intåg i Sverige. Idag är falafeln lika vanlig som köttbullar i Malmö men så har det inte alltid varit. Smaka på de nyfriterade falafelbollarna som är Malmös godaste.

På Kryddvandringen gör vi ett stopp på Navets koloniområde där odlingarna är en oas för de boende. Odlingarna är både rekreation men också en viktig del att kunna få odla sin barndoms grönsaker som annars kan vara svåra att få tag i.

Rosengård vore inte Rosengård utan Zlatan. Utanför huset där Zlatan växte upp finns nu en fotbollsplan som Zlatan själv tagit initiativet till. Där kan man också gå i Zlatans fotspår – prova själv!

Avslutningsvis stannar vi till vid Bokalerna och det vackra Örtagårdstorget där hela världen samlas. Vi tittar in i grönsaksbutiken och ser vilka frukter som finns till försäljning. Vi provar allt från gröna mandlar som serveras med salt till den gräddiga frukten ashta. Vid Bokalerna får vi även dricka arabiskt kaffe och njuta av nybakad baklava.

Praktisk information
Kryddvandringen startar vid Botildenborgs gård (se karta och adress intill). Här finns möjligheter till parkering. Kryddvandringen pågår ca två timmar och avslutas vid Örtagårdstorget vid Bokalerna. För er som behöver hämta bil vid Botildenborg cyklar Kryddor från Rosengårds matambassadör med er tillbaka till Botildenborg.

Tänk på att ta kläder efter väder då cykelturen är utomhus! Minsta antal besökare är fem personer, vid färre deltagare ställs Kryddvandringen in. Detta meddelas senast dagen före Kryddvandringen innan kl. 18. Var därför noga med att lämna era kontaktuppgifter vid anmälan till Kulturcentralen. Inbetalda pengar betalas tillbaka eller bokas ni om på ny tur.

Vill ni boka en egen tur? Kontakta Xenofilia för information.

Bakgrund Kryddor från Rosengård
Kryddor från Rosengård är en verksamhet som drivs av Xenofilia. Som enda sociala företag i Skandinavien är Xenofilia och Kryddor från Rosengård representerad i FN och deras Social Compact.

Målet med Kryddor från Rosengård är att genom mat skapa lustfyllda möten mellan boende i Rosengård och på andra platser. Xenofilia vill bidra till en socialt hållbar stad där alla kan vara stolta över sin stad.

Plats för start:
Botildenborg, Västra Skrävlinge kyrkoväg 12, 212 37
Kontakt: Maryam Hajj Hassan, guide och matambassadör, mobil Xenofilia: 010 – 762 62 20
www.kryddorfranrosengard.se
www.stadsbruk.se
www.xenofilia.se

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.