• Kategori:
  • Hemsida: http://www.mixmusik.com

Fatoumata Diawara

Fatoumata Diawara, den lysande stjärnan från Mali, som med inspiration från hennes hemtrakt Wassoulou skapar ett angeläget och samtida uttryck. I centrum av musiken finns hennes varma och uttrycksfulla röst uppbackad av en funkigt jazzig ljudbild, där bluesens melankoli och rytmernas eld klart lyser igenom. Hon släpper sin andra platta i maj 2018. Konserten arrangeras av Mix Musik och Moriska Paviljongen.

Fatoumata Diawara började sin karriär som skådespelerska och blev känd i Västafrika och Europa när hon fick huvudrollen i Dani Kouyatés film ”Sia”. Efter den rollen kom många erbjudanden och mot sin familjs vilja, flyttade hon till Paris för att fortsätta jobba som skådespelerska. Hennes vackra röst upptäcktes, Rokia Traoré satte en gitarr i hennes händer och Fatoumata Diawaras karriär som sångerska tog fart. 2011 släppte hon sitt första fullängdsalbum ”Fatou”.

Fatoumata Diawara har ett starkt samhällsengagemang. Under krisen i Mali samlade hon gräddan av Malis musiker till en manifestation för fred i landet genom sången ”Mali-Ko”. På den nyligen släppta singeln från hennes kommande album, ”Fenfo”, som släpps i maj, speglar hon flyktingkrisen i världen. 2014 fick hon den franska hedersutmärkelsen ”Chevalier de l’ordre des art et lettre”. Hon är en av Malis mest framstående artister i den yngre generationen och har samarbetat med Oumou Sangaré, Herbie Hancock och Dee Dee Bridgewater. Med en palett av akustisk gitarr, bas, slagverk och keyboard, dras penseldragen fram av den melankoliska, men starkt rytmiska musiken och med Fatoumata Diawaras karisma, dans och hänförda röst i centrum, kan kvällen inte bli annat än en fullträff.

Dörrar: 19.00
Kvällen inleds med ett förband kl 19.30 Fatoumata Diawara står på scen kl 20.30.

På scenen:
Arecio Smith – keyboard
Fatoumata Diawara – sång, gitarr
Jean Baptiste Ekoué Gbadoe a.k.a JB – slagverk
Sekou Bah – bas
Yacuba - gitarr

Supporting act: Siri Karlsson feat. Solo Dja Kabako på scen kl 19.30

I maj 2016 var Siri Karlsson inbjudna till en av Västafrikas största jazzfestivaler Jazz à Ouaga i Burkina Faso. I dallrande 40-gradig subsaharisk hetta spelade de sin psykedeliska folkmusik från Sverige med stor framgång. Duon uppfyllde också en dröm sedan länge och tillsammans pop- och rockproducenten Jari Haapalainen bjöd de in några av Burkinas främsta artister och musiker för ett par sessions i en inspelningsstudio.
Resultatet blev Ouaga Sessions, en EP som kommer att släppas under hösten 2018. Musiken kretsar kring kärnan i svensk och västafrikansk folkmusik där muntliga traditioner, komplexa rytmer och improvisation är starka element.


  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.