Foto: Raul Leikas
  • Kategori:
  • Hemsida: http://victoria.se

GALENDANSAREN BIRGER SJÖBERG - UNDERHÅLLAREN SOM VILLE TALA ALLVAR OCH GICK UNDER

(Med Sven Kristersson, i regi av Martha Vestin)

Halsbrytande sångtexter och galghumoristiska litterära fragment av den svenske skalden, författaren, vissångaren och journalisten Birger Sjöberg (1885-1929) i tonsättning och gestaltning av Sven Kristersson på piano och sång.

Birger Sjöberg fick publikens applåder så länge han sjöng Fridavisor och underhöll. När han i mitten av nittonhundratjugotalet ville bli bekräftad för sina allvarliga texter var det däremot ingen som brydde sig. Han kände nu att han tidigare bara varit en galendansare, en sprattelgubbe, som ryckt till på publikens kommando. Sjöberg förkastade allt han tidigare gjort, och gick i våldsam kamp med orden. Det kostade honom hälsan, och han dog 1929, bara 44 gammal. Han efterlämnade en stor låda med hisnande litterära skisser och fragment. Där fanns också en rad suggestiva sångtexter som han själv inte hunnit tonsätta. I dessa okända texter kan man följa Sjöbergs slutliga kamp med kärleken, kändisskapet och skrivandet.

Sångaren, kompositören och professorn Sven Kristersson har låtit sig hänföras av lådans innehåll. Han har tonsatt de mest gripande sångtexterna och kombinerat dessa nya sånger med de märkliga fragmenten. Och lådans bortglömda texter kommer plötsligt till liv när han sjunger, spelar och agerar i föreställningen Galendansaren.

Sven Kristersson, sång och piano, är sångare, textförfattare och kompositör. Han har skapat och framträtt i en rad scenmusikaliska monologer som en "stå-upp-tragedi" kring Franz Schuberts Winterreise, en blankversfantasi kring sånger av John Dowland, en version av det mesopotamiska Gilgamesheposet och en uppsättning av den norska medeltida dikten Drömkvädet. Han skriver också egna sånger med inspiration från fransk chanson, jazz och brasiliansk tradition. Tidigare har han arbetat som teaterkompositör och musiker, bland annat vid Skånska Teatern och Folkteatern i Gävleborg, men han har också samarbetat med regissören Martha Vestin i en version av Bertolt Brechts Kurage som landskapsteater. Han har också gjort operaöversättningar åt exempelvis Riksteatern och Malmö Opera. Sven Kristersson är professor i sång vid Musikhögskolan i Malmö och vice ordförande i Svenska Visakademien.

Martha Vestin, regi, är en stark profil inom svensk teater, och har under senare år gjort sig känd för utforskande projekt kring teatern i landskapet, berättelser såväl grundande i historiska epoker som i äldre berättartraditioner. Hon har i över 20 år varit konstnärlig ledare för Sommarteater på Krapperup, vars uppsättningar kännetecknas av att ensemblerna ofta består av både professionella skådespelare, teaterstudenter och amatörer i alla åldrar. Hon var under många konstnärlig ledare för Friteatern i Sundbyberg och har också genomfört undersökande teaterprojekt i Uganda och Moçambique. Några av sina många tankar kring teaterarbete har hon samlat i boken Regi: kreativitet och arbetsledarskap. Hon har även utbildat nya generationer regissörer och är professor emerita i regi vid Dramatiska Institutet, Stockholm. Foto: Raul Leikas

http://www.svenkristersson.se

Picknickföreställning

Pris:
Salong 160:-
Balkong 120:-
Salong Student/Pensionär 120:-
Balkong Student/Pensionär 80:-
(I biljettpriset ingår garderobsavgift samt serviceavgift.)
Insläpp:
19.00
På scen: 19.30

För rullstolsanpassade platser boka era biljetter via info@victoria.se.

Följ Victoriateatern:
facebook.com/Victoriateatern
instagram.com

________________________________________________

Picknickteater:

Victoriateatern har en intim och avslappnad atmosfär och vi uppmuntrar vår publik att känna sig som hemma. Under våra picknickföreställningar är alla gäster välkomna att ta med sig egen mat och dryck. Det spelar ingen roll vad du tar med. Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa - ta med det du är sugen på!

Vi på Victoriateatern rekomenderar Möllans Osts Tapastallrick För Två - en ost och charktallrik fylld med härliga delikatesser från Italien, Schweiz, Portugal och Frankrike. Ring Möllans Ost på 040-19 35 45, gärna en dag i förväg, så ordnar dem den åt dig!

Tänk på att..
..det är inte tillåtet med mat på balkongplatserna eftersom de saknar bord.
..du kan komma att få dela bord med ett annat sällskap.
..även under picknickföreställningar öppnar vi upp vårt lilla kafé där ni kan handla kaffe, te, läsk och kakor.

Varmt välkomna på picknick!


Visa Victoriateatern på en större karta

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.