Foto: Ola Muscat Foto: Ola Muscat Foto: Ola Muscat Foto: Ola Muscat Foto: Ola Muscat Foto: Ola Muscat häxja
  • Kategori:
  • Hemsida: http://www.teaterthea.se
  • Artist / Medverkande: Teater Thea

Häxjakten

I Salem Massachusetts år 1692 bedrevs en häxjakt som krävde många liv.
Pjäsen bygger på verkliga händelser och skrevs av Arthur Miller när han i 50-talets USA bevittnade den "Häxjakt" som bedrevs mot personer med vänstersympatier

År 1692, i den djupt religiösa byn Salem i Massachusetts, drabbas några flickor av konstiga symptom.
Det börjar med att prästens dotter ligger som förlamad. Folk börjar prata om häxkonst. Snart börjar flickor i staden peka ut olika personer som häxor i djävulens tjänst. Flickorna ser syner och får konstiga anfall i häxornas närvaro.
En häxdomstol anordnas och anklagelserna leder till avrättningar. Enda sättet att rädda livet är att erkänna att man är häxa och att peka ut andra som vigt sitt liv åt djävulen. Några vill inte riskera sin salighet med en lögn. De kan inte ljuga för att slippa hängning.

Arthur Miller skrev pjäsen med hjälp av domstolsprotokoll från de verkliga häxprocesserna i Salem. Även om han slagit ihop en del personer och höjt åldern på flickorna, så har alla karaktärerna funnits på riktigt och haft dessa roller i händelseförloppet.

Men Miller var också inspirerad av den ”häxjakt” på kommunister som pågick i 50-talets USA.
Senator Joseph McCarthy hade startad eftersökningen av kommunister och snart startades ”kommittén för oamerikansk verksamhet”. Förhören sändes i nationell TV.
Många, inte minst kulturpersoner, svartlistades och kunde inte få arbete. Enda sättet att rentvå sig var att ange andra för att ha vänstersympatier. En pjäs som på ett skrämmande sätt visar hur trångsynthet, grupptryck och masshysteri kan drabba oskyldiga

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.