Historisk stadsvandring: Det hemliga Malmö - WWII

I tio år har Gunnar Ekberg och Lena Breitner hållit stadsvandringarna om Det hemliga Malmö. Våren 2020 släpps deras bok Det hemliga Malmö (Arx förlag). Samtidigt startar de också en ny vandring om hemligheter i Malmö under andra världskriget.

Gunnar Ekberg verkade under tio års tid under kalla kriget som hemlig agent för den svenska militära underrättelsetjänsten. Lena Breitner är journalist med historia som specialintresse. Båda har de träffat personer som varit verksamma som kurirer, hemliga agenter och motståndsmän under andra världskriget. Genom möten, fackböcker samt inte minst egen forskning i svenska och utländska arkiv har de samlat på sig historier som ger en bild av ett Malmö, som till ytan verkade både beskedligt och neutralt. Verkligheten var en helt annan.

Samlingsplats:
Vandringen startar på Anna Lindhs plats. Vi går från hamnen genom centrum till Gamla Väster. Vandringen varar drygt 90 minuter

Manusförfattare och ciceroner är Gunnar Ekberg och Lena Breitner.

Uppdatering 2020.03.19 med anledning av coronapandemin. Vi följer Folkhälsoinstitutets uppdaterade rekommendationer. I Sverige råder just nu förbud mot möten över 500 personer och det rekommenderas att personer över 70 år ska undvika sociala kontakter, vilket i klartext på Folkhälsomyndighetens hemsida innebär att äldre "så långt som möjligt ska undvika folksamlingar i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler".

Det finns i nuläget inget belägg för att till exempel ciceronen Gunnar Ekberg, som är +70, ska isolera sig inomhus. Däremot ska äldre alltså undvika folksamlingar inomhus.

Våra vandringar via Kulturcentralen är för mindre grupper och vi är utomhus. Vi ser i nuläget ingen anledning att ställa in dessa. Däremot utgår vi från att människor visar respekt och håller ca 2 meters avstånd till oss och andra. Promenader mår vi alla bra av.

Vi kommer inte att genomföra några vandringar om vi har sjukdomssymptom.

Vad gäller lanseringen av vår bok Det hemliga Malmö, som ges ut den 1 april, är det fysiska boksläppet inställt. Vi kommer att genomföra en "corona-anpassad" digital bokrelease. Håll utkik via vår Facebooksida Det hemliga Malmö för mer information.

 • Plats : Samling: Anna Lindhs plats, , Malmö
  Datum : söndag 3 maj
  Tid : 10:00
  Priser :
  • Entré: 125 kr
  Platser kvar: Fullbokat

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.