Musik i Äppelriket – Klara Hellgren & Ensemble Memento

Med sin innerliga ton har Klara Hellgren, sedan sin solistdebut med Sibelius violinkonsert och Kungliga Filharmoniska Orkestern år 1999, etablerat sig som en av de mest spännande och efterfrågade kammarmusikerna i sin generation. Idag är hon drivande i flera solistiska och kammarmusikaliska projekt och syns ofta i uppdrag som konsertmästare i landets stora orkestrar.
Sedan 2004 är Klara anställd som violinist i den mycket renommerade stråkkvintetten Uppsala Kammarsolister, en av Sveriges främsta kammarensembler. Hon finns representerad på en mängd inspelningar gjorda av SR P2, SVT och på ett flertal skivinspelningar.

Säsongen 2022/23 kommer Klara att vara tjänstledig från Uppsala för att helt kunna ägna sig åt frilansande uppdrag. Dessförinnan kan man under 2022 höra Klara som solist i Peteris Vasks violinkonsert Distant light med Uppsala Kammarorkester den 3 mars.

I denna konsert möter Klara Hellgren sångarna i Ensemble Memento i programmet ”Bach och de dolda koralerna”, där Johann Sebastian Bachs d-mollpartita för soloviolin varvas med de koraler som blivit kända som ”sorgekoralerna”.
1720 skrev Bach Partita i d-moll för soloviolin. Det var också året då hans första hustru, Maria Barbara Bach, mycket oväntat gick bort.
Den tyska musikforskaren Helga Thoene tolkar verket som ett sorgearbete, ett monumentalt mästerverk fullt av dolda budskap i form av symbolik, chiffer och citat ur egna koraler. Temat i Ciacconan, menar Thoene, är gematrisk kod för hustruns namn och dödsår. I ackorden och melodierna i soloviolinens stämma ligger dolda sångfragment ur flera av hans egna koraler, alla med budskap om död och sorg men också om hopp. I det här arrangemanget sjungs de dolda koralfragmenten tillsammans med soloviolinens stämma som ett perfekt lagt pussel.

Programordning:
Auf meinen lieben gott - Christ lag in todesbanden
Partita för soloviolin i D-moll, BWV 1004: Allemande

Den Tod niemand zwingen kunnt Wo soll ich fliehen hin
Partita för soloviolin i D-moll, BWV 1004: Corrente
Christ lag in todesbanden

Dein will gescheh' Befihehl du deine wege
Partita för soloviolin i D-moll, BWV 1004: Sarabanda
Jesu meine Freude

Auf meinen liebe Gott
Jesu deine passion
Partita för soloviolin i D-moll, BWV 1004: Giga
In meinen herzens gründe
Nun lob', mein seel', den Herren

Ciaccona i ett arrangemang för violin och fyra röster

15 minuters pre-talk (börjar kl. 18:00), därefter 15 min paus innan konserten börjar.

Ett fåtal biljetter säljs på dörren i samband med konserten med Swish som betalsätt. Dörrarna och biljettkassan öppnar kl. 17

 • Plats : Södra Mellby kyrka, Mellby backe 18, Kivik
  Datum : torsdag 7 juli
  Tid : 18:00
  Priser :
  • Entré: 240 kr
  • Barn under 16 år: 120 kr
  Platser kvar: Platser finns
  Boka / Köp

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.