2gether feat. Ara Dinkjian

När Saman Alias och Yinon Muallem träffades första gången började musiken flöda som vatten mellan dem. De utgör basen i konstellationen ”2gether”. Resan genom musikaliska landskap fortsätter genom ett samarbete med den armenisk-amerikanske kompositören och oudspelaren Ara Dinkjian. Hans låtskatt har tolkats och uppskattats av människor över hela världen. Musikerna, med sitt täta samspel, letar sig in i publikens hjärtan.

Ett anmärkningsvärt musikaliskt samarbete kom till daga i Stockholm när kompositören, oudisten och slagverkaren Yinon Muallem, tillsammans med klarinettisten Saman Alias, träffades. Deras djupa koppling uppstod ur ett gemensamt musikaliskt språk med rötter i deras respektive ursprung och med en ömsesidig fascination för orientalisk musik och världsmusik. Deras band är mer än så. Det är berättelsen om Yinons föräldrar, judiska invandrare från Bagdad till Israel på 1950-talet och Saman, en judisk själ som hittade sin väg till Sverige från Kurdistan/Irak för över tjugo år sedan under Saddam Husseins styre. Tillsammans kallar de sig "2gether", vilket symboliserar enheten av två världar.

Ara Dinkjian spelade redan som ung med sin far, han har utbildat sig på såväl västerländska som österländska instrument. Hans huvudinstrument är dock oud. Han började komponera musik tidigt, en egen stil som har både västliga och östliga influenser. För att förverkliga dessa kompositioner bildade han en kvartett, ”Night Ark”. De spelade in flera album och gjorde världsomspännande turnéer. Dinkijans musik är både progressiv och kreativ samtidigt som den behåller sin kulturs värdighet och själ. Denna kvartett banade väg för ett distinkt sound genom att blanda melodier från Medelhavet med jazzens improvisationskaraktär.

Dinkjians kompositioner har omfamnats av instrumentalister och sångare över hela världen och spänner över 16 olika språk. Särskilt vördad i Grekland, Turkiet och Israel, har hans unika Oud-spelteknik gett upphov till ett sound som otvetydigt förknippas med honom. Tillsammans med ”2gether” fram för de musik som enar människor, som hittar gemensamma nämnare och skapar fred. Är det inte exakt det vi behöver idag?

På scen:
Ara Dinkjian: oud
Yinon Muallem: slagverk
Saman Alias: klarinett
Joel Lyssarides: piano

Länkar:
https://youtu.be/ygyn5IsWr0w?si=-v46YTfpu7O5iyio
https://open.spotify.com/track/2XRyW3Kbd7ln1b78CJ0U5u?si=c00966c8eebe4762
https://www.youtube.com/watch?v=eFyb5xrCtz8
https://www.aradinkjian.com

 • Plats : Inkonst, Bergsgatan 29, Malmö
  Datum : fredag 27 september
  Tid : 19:30
  Priser :
  • Entré: 195 kr
  • Student: 150 kr
  • Medlem Mix Musik: 150 kr
  Platser kvar: Platser finns
  Boka / Köp Förköpet stänger: 2024-09-27 17:30