Foto: Edna Strenja Jurcan

Blagoj Lamnjov (MK/SE)

Nostalgic Love

Den makedonsk-svenska klarinettisten Blagoj Lamnjov (Blago J) utmanar gränserna för sitt instrument, när han i en känslospäckad och intim konsertupplevelse blandar makedonsk folkmusik med känsligheten från västerländska klassiska klarinettklanger. Med influenser från de båda musikaliska genrerna och sitt egna uttryck bygger Blagoj en musikalisk brygga mellan tradition och samtid, som både bjuder på musikalisk kreativitet och en familjär bild från Balkan och den makedonska musiktraditionen. Med sig på scen har han sångerskan Eva Kunda Neidek, Johan Ohlsson på piano och dragspel och Per Knagg på bas.

Blagoj Lamnjov är en Sverigebaserad, klassiskt utbildad klarinettist som har utbildats i Sverige, USA och sitt hemland Makedonien och har en kandidatexamen i klassisk musik från Malmö musikhögskola (Lunds universitet), samt en Performance Diploma från Chicago College of Performing Arts. Dessutom tillbringade han ett år vid Michigan State University och ett år vid DePaul University i USA.

År 2004, vid 21 års ålder, lämnade Blagoj Makedonien och i och med det också sin dåvarande högskola och en etablerad karriär inom bröllopsmusik, för att studera vid Musikhögskolan i Malmö. Han ägnade sig enbart åt klassisk musik och integrerade klassiska element med folkmusik.

"Jag beslutade mig för att utforska ett annat tillvägagångssätt för makedonsk folkmusik. Jag tillämpade omedelbart allt jag lärt mig i klassisk musik på makedonska folklåtar under min fritid. Jag började behandla dem som om de var komponerade av klassiska musikkompositörer. Jag experimenterade, spelade in och analyserade mina framträdanden. Jag studerade operasångare och föreställde mig hur de skulle tolka dessa folklåtar i en klassisk stil. Till slut fann jag mitt sätt att uttrycka mina känslor genom klarinetten. Efter att noggrant ha utvecklat min stil i 14 år kände jag mig äntligen mogen och redo att spela in min musik och framföra den på konserter." säger Blagoj.

Blagoj släppte sitt debutalbum, "Nostalgic Love" under 2019. "Albumet skapades under stunder av längtan, drömmar, kärlek och begär. Det var ett sätt att uttrycka mig själv, att förmedla något till någon," säger Blagoj. Albumet ökade markant populariteten för klarinetten i hans hemland Makedonien och gav en "ny dimension" till makedonsk folkmusik. Personer som tidigare hade litet eller inget intresse för klarinetten eller folkmusiken inkluderar nu "Nostalgic Love" i sin vardag. En vanlig kommentar från lyssnare är: "Du har introducerat mig för en ny aspekt av klarinetten."

Blagoj har arbetat för flera kulturinstitutioner i Sverige, inklusive Malmö Opera, Stockholm Stadsteater, Helsingborgs Symfoniorkester och Cirkus Cirkör. Blagoj har uppträtt som solist med Norrköpings Symfoniorkester vid flera tillfällen och har dessutom tjänstgjort som lärare i folkmusik både vid Lunds och Göteborgs Universitet under sammanlagt fyra år. Blagoj påbörjade sin första turné vid 13 års ålder som medlem i en folkdans- och musikgrupp från sin hemstad. Hittills har han uppträtt i hälften av Europa, samt i Kina, Japan, USA och Kanada.

På scen:
Blagoj Lamnjov (Blago J) – klarinett ohan Ohlsson – piano och dragspel Per Knagg – bas Eva Kunda Neidek – sång

Länkar:
https://www.blagoj.se/
https://open.spotify.com/album/77QvO0CZAgPHwDnmrKhLwM?si=_4DGtGwCQkOT8hgZ_7rEKQ
https://www.instagram.com/blagojofficial
https://www.facebook.com/BlagojLamnjov

Videos:
https://youtu.be/7GR9iKf6cIk
https://youtu.be/g7BYPpJSIas

Pris:
Salong 260:-
Balkong 220:-
Salong Student/Pensionär 220:-
Balkong Student/Pensionär 180:-
(I biljettpriset ingår garderobsavgift samt serviceavgift.)
Insläpp:
19.00
På scen: 19.30

För rullstolsanpassade platser boka era biljetter via info@victoria.se.

Följ Victoriateatern:
facebook.com/Victoriateatern
instagram.com

________________________________________________

Picknickteater:

Victoriateatern har en intim och avslappnad atmosfär och vi uppmuntrar vår publik att känna sig som hemma. Under våra picknickföreställningar är alla gäster välkomna att ta med sig egen mat och dryck. Det spelar ingen roll vad du tar med. Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa - ta med det du är sugen på!

Vi på Victoriateatern rekommenderar Möllans Osts Tapastallrik För Två - en ost och charktallrik fylld med härliga delikatesser från Italien, Schweiz, Portugal och Frankrike. Ring Möllans Ost på 040-19 35 45, gärna en dag i förväg, så ordnar dem den åt dig!

Tänk på att..
..det är inte tillåtet med mat på balkongplatserna eftersom de saknar bord.
..du kan komma att få dela bord med ett annat sällskap.
..även under picknickföreställningar öppnar vi upp vårt lilla kafé där ni kan handla kaffe, te, läsk och kakor.

Varmt välkomna på picknick!

 • Plats : Victoriateatern, Södra Förstadsgatan 18, Malmö
  Datum : torsdag 12 december
  Tid : 19:30 , ( Insläpp 19.00 )
  Priser :
  • Salong: 260 kr
  • Balkong: 220 kr
  • Salong Student/Pensionär: 220 kr
  • Balkong Student/Pensionär: 180 kr
  Platser kvar: Platser finns
  Boka / Köp Förköpet stänger: 2024-12-12 17:30