• Speltid: 90 min totalt utan paus
  • Kategori:
  • Hemsida: http://www.bastionen.org
  • Artist / Medverkande: SPECT.Scenkonst

De behövande

Helena von Zweigbergk, känd som jounalist och filmrecensent, har skrivit den insiktsfulla och poetiska bok De Behövande som nu ges för första gången som teaterpjäs, dramatiserad av Karin Parrot-Jonzon.

Uruppsättningen De Behövande handlar om den komplexa och täta relationen mellan två vuxna kvinnor som även är mor och dotter. Vi kan alla känna igen oss i viljan att krypa upp i mammas famn och så blir allt med ens bra, men vad tänker egentligen mor och dotter om varandra nu när de båda är vuxna och jämställda varandra och dessutom båda mödrar. Modern och dotterns gemensamma historia har två olika sanningar och båda kämpar för att äga rätten till sin. Först när den kampen är över kan de mötas i den efterlängtade samhörigheten.

Föreställningen är en poetiskt symbolistisk och kontrastrik tolkning i rött, svart och vitt. Regissören Mariana Araoz arbetar med ett fysiskt berättande såväl som ett muntligt.

”Att du sitter där i soffan och har säkra svar på allt. Jag vet att du är osäker på din egen betydelse, men din bild av hur allt varit ruckar man inte på. Vårt liv har du packat ihop i en ryggsäck som bara du äger, och som du håller i ett krampaktigt grepp” - Dottern

”Du har ju barn själv. Du vet hur man försöker och hur fel allting kan bli. Vi borde kunna ta steget nu. Lämna föreställningarna, ta av oss maskerna som mor och dotter. Men du vill inte. Och jag kan inte. Jag skulle vilja ta dig i min famn, men jag vågar inte.” - Mamman

Föreställningen är första delen i en triologi med föreställningar kallade BREAKING THE SPELL som alla behandlar relationen mellan mor och dotter.

I samarbete med Collectif Masque/TRANSMISSION, Paris. Baserad på novellen av Helena von Zweigbergk Dramatisering: Karin Perrot Jonzon
Regi: Mariana Araoz
På scen: Birte Heribertson & Eva Wendt
Dramaturgi: Mariana Araoz & Eva Wendt
Scenografi: Marta Cicionesi
Kostym: Sylvie Berthou
Mask: Etienne Champion
Ljus: Ilkka Häikö
Förlag:Colombine Teaterförlag

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.