Mats Bergström, Fred Holmlund och Monbijoukvartetten

Festivalens avslutningskonsert bjuder på några av Sveriges mest spännande musiker: Mats Bergström, Fred Holmlund och Monbijoukvartetten. Dessutom får vi bevittna finalen i Malmö Gitarrforums kompositionstävling!

Gitarristen Mats Bergström växte upp i en musikerfamilj i Stockholm. Efter examen från Kungl. Musikhögskolan, ett år i London och debutkonsert i Wigmore Hall verkade han under 1980-talet främst som studiomusiker på såväl elektrisk som akustisk gitarr. Två års studier vid Juilliard School i New York i början av 1990-talet följdes av en medveten inriktning på kammarmusik. Idag hörs han ofta som ackompanjatör vid sidan av någon av våra främsta sångare eller som gränsöverskridande solist och ensemblemusiker.

Här presenterar han ett helt nytt stycke av tonsättaren Anna Einarsson, och vi får även möta Mats Bergström och Fred Holmlund i duo för allra första gången.

Fred Holmlund har efter en raketkarriär på bara några år kommit att utmärka sig som en av Sveriges mest intressanta unga gitarrister. Som gitarrist och gitarrlärare bosatt i Malmö har han bland annat hörts i Sveriges Radio, framträtt som soloartist med Malmö symfoniorkester, och tillsammans med Josef Einarssons och Isidor Abdelkaders låtit sig influeras av jazz och folkmusik i Fred Holmlund Trio.
Han har tagit emot flera utmärkelser och stipendier, däribland Stora Jörgen Rörbystipendiet 2019, Kungliga musikaliska akademiens Nationella stipendier 2020 och 2021, och Rosenborg Gehrmans studiestipendium 2022.

Monbijoukvartetten bildades i Malmö 2022, och består av Marcus Bäckerud, Alexander Chojecki, Oscar Edin och Kristian Chojecki. På bara två år har de etablerat sig på den svenska kammarmusikscenen, och vann 2023 förstapriset vid kammarmusikbiennalen Ung & lovande – enligt juryn ”med rytmisk pregnans och tätt samspel, utmärkt programläggning som visar både genrebredd och rika klangfärger, samt en obändig ungdomlig energi.”

Malmö Gitarrforum inbjöd 2023 till en kompositionstävling till minne av Ida Presti, och tonsättare från hela världen har under våren komponerat och skickat in stycken inspirerade av den franska gitarristen. Under festivalen uruppförs bidragen från tre finalister, och vinnaren koras denna kväll efter en finalkonsert med Fred Holmlund och Monbijou stråkkvartett.

Ingår i Ida Presti 100 år - Gitarrfestival! Underbarn, kompositör och en av historiens största gitarrister – vem var hon? Vi hyllar den legendariska gitarristen och tonsättaren Ida Presti med anledning av hennes 100-årsjubileum.

Festivalprogram
23 november kl.12.00 Workshop Gothenburg Combo
23 november kl 13.00 – Gitarrmässa I foajén
23 november kl 14.00 – Kristina Vårlid – Ida Presti 100 år
23 november kl.16.00 – Workshop: Cecila Nordlund
23 november kl 17.00 – Gitarrforum Social Club
23 november kl 18.00 – Intro: Ida Prestis liv och konstnärsskap
23 november kl.19.00 Kvällskonsert: Gothenburg Combo

24 november kl 12.00 – Gitarrmässa i foajén
24 november kl.13.00 Lunchkonsert med Maria Camitz
24 november kl 14.00 – Gitarrforum Social Club
24 november kl.16.00 Avslutningskonsert: Mats Bergström, Fred Holmlund och Monbijoukvartetten

Vill du äta och dricka något gott i samband med ditt besök på Palladium?
I Palladiums servering finns bl.a. vin, öl, olika alkoholfria drycker, paj, smörrebröd, laxbakelse, lättare tilltugg samt kaffe och kakor. Här kan du läsa mer om vad Palladium servering har att erbjuda och hur du gör en förbeställning: www.palladium.nu/palladium-servering/

 • Plats : Palladium, Södergatan 15, Malmö
  Datum : söndag 24 november
  Tid : 16:00
  Priser :
  • Entré: 395 kr
  • Student: 300 kr
  • Pensionär: 300 kr
  Platser kvar: Platser finns
  Boka / Köp Förköpet stänger: 2024-11-24 16:00