• Kategori:
  • Hemsida: http://www.grandolomat.se/im-from-barcelona/
  • Artist / Medverkande: I’m from Barcelona

I’m from Barcelona

I’m from Barcelona är partyt som inte vill ta slut. Festen startade en sommarkväll 2005 på Bongo Bar i Jönköping. Emanuel Lundgren hade skrivit några nya låtar och drog ihop sitt kompisgäng för att framföra dem inför publik. Projektet som var tänkt att pågå några veckor fyller nu tio år. Lagom till jubileet släpper popkollektivet nu sitt fjärde album ”Growing Up Is for Trees”. Tio nya låtar som bär på löftet om att festen pågår ett tag till.

Som liten tog Emanuel Lundgren pianolektioner. Läraren ställde fram Carl-Bertil Agnestigs ”Vi spelar piano 1”, ett rött häfte som fått många barn att tappa lusten för musik. En dag fick Emanuel nog av tragglandet. Mitt i en lektion lämnade han pianopallen, sprang ut på gården och klättrade upp i ett träd. Och där blev han kvar. Lite senare plockade Emanuel istället upp familjens gitarr och började skriva låtar. 2005 hade han plötsligt skrivit ”We’re from Barcelona”. Låten blev biljetten till ett äventyr.

Första utlandsspelningen ägde passande nog rum på festivalen Primavera Sound i Barcelona. På scenen intill spelade Motörhead och man delade hiss med Lemmy – en omskakande upplevelse för Jönköpings-bandet där hälften av medlemmarna precis lärt sig genomföra en soundcheck. Efter spelningen ville Barcelonas borgmästare skaka hand med svenskarna. Anekdotfloran har med åren blivit allt digrare. På väg till Lollapalooza 2008 ställdes gruppens flight in. Ena hälften av bandet fick flyga via Houston, andra hälften via Cleveland. De återförenades i Chicago, en timme innan spelning. Efter ett framträdande i Polen gick Emanuel – med gaget i innerfickan – vilse i ett ödsligt industriområde. En gång glömde bandet all merchandise i Köpenhamn. Samma sak hände i Brighton. Och i New Jersey. På festivalen Coachella i Kalifornien skapade bandets framträdande rubriken ”I’m from Barcelona breaks Coachella’s confetti law”. I Ravenna i Italien och i Øystese i Norge har det utvecklats rutiner. Spelningarna slutar här med att bandet och publiken badar tillsammans i havet – sommaren 2014 bar Øystese-publiken ned Emanuel till vattnet i en gummijolle samtidigt som resten av bandet stod kvar på scenen och fortsatte spela.

”Growing Up Is for Trees” är inspelad i bandets replokal i Jönköping. Genom att flytta dit utrustningen från Svenska Grammofonstudion i Göteborg kunde många i bandet gå hem till familjen efter arbetsdagens slut. Arrangemanget färgade också av sig på musiken. Replokalen är intimt förknippad med popkollektivets historia. Här hölls de första svajiga repetitionerna – bandkänslan sitter i väggarna. Den hemtama miljön framkallade en frihet som brukar vara svår att fånga. Stundvis glömde bandet bort att de höll på med en inspelning. Även albumets omslagsbild är gjord i Jönköping. Fotograferingen ägde rum på landningsbanan på stadens flygplats mellan en start och en landning.

I’m from Barcelona är en ny sorts pionjärer. Att som Rolling Stones hålla ihop fyra fem personer är en sak, men att hålla samman 27 musiker är något helt annat. I bandets mest aktiva kärna finns omkring 20 medlemmar. Emanuel Lundgren jobbar med musik på heltid. De andra har vanliga jobb. Yrkesvalen omfattar bland annat journalist, snickare, arkitekt, sjuksköterska och apputvecklare. Och om I’m from Barcelona överlever ytterligare ett decennium, då finns snart en ny generation redo att ta vid: Sedan bandet startade har medlemmarna alstrat 25 bebisar. Många av barnen fanns med i studion under inspelningen av ”Growing Up Is for Trees”. Kommer festen någonsin att ta slut?

150 kr förköp (inkl förköpsavgift), 160 kr i dörren.

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.