• Speltid: 60 min
  • Kategori:
  • Hemsida: http://historiskan.se
  • Artist / Medverkande: Åsa Trulsson

Kvinnor och nordisk mytologi

Välkomna på en annorlunda och inspirerande föreläsning om äventyrliga hjältinnor, mäktiga gudinnor och bortglömda kvinnliga entreprenörer från tusen år sedan!

Det allra viktigaste som de gamla nordiska myterna lär oss är att alltid testa gränserna för vad som är möjligt, att aldrig låta oss begränsas. Legenderna, runstenarna och de arkeologiska fynden från vikingatiden berättar samstämmigt om mäktiga och inspirerade kvinnor med livsöden som fascinerar än idag.

Alldeles för få känner till att det rikaste fynd som gjorts från vikingatiden är en skeppsgrav med två kvinnor, eller att völvorna, de kvinnliga sierskorna, hade en oöverträffad ställning på grund av sin ansedda makt över människors hälsa, lycka och framtid. Legendarer som Ingegerd, den första storfurstinnan av Kiev, eller Gudrid och Frejdis som ledde upptäckarexpeditioner och seglade till Amerika för tusen år sedan, blir ofta förbisedda. Detsamma gäller de mytologiska gudinnorna med sina oöverträffade krafter, som hade makt över liv, död och nästintill allt däremellan.

Föreläsare är Åsa Trulsson, grundare av designföretaget Soldiser. Åsa är utbildad statsvetare och har tidigare arbetet som utlandsstationerad diplomat på svenska ambassader i Mellaöstern och på Balkan. Nu ägnar hon sig helhjärtat åt sin stora passion: den nordiska mytologins kvinnor.

I samband med föreläsningen serveras lättare fika. Efteråt finns det möjlighet att köpa produkter från Soldiser.

Lokalen är inte rullstolsanpassad.

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.