• Speltid: 90 min totalt med paus
  • Kategori:
  • Hemsida: http://bastionen.org
  • Artist / Medverkande: Teater Theatron

Liva & PH - en motståndskabaré

OBS! Platsbiljetter till spelningen den 8/4 som köps på Kulturcentralen efter den 2/4 inte är vid picknickbord, utan på stolsrader. Fullständig picknick kan inte medtas till dessa platser, men väl dryck och enklare snacks.

Teater Theatron bjuder in till en sångspäckad picknickkabaré om motstånd, humanism och danska hjältar. I kabarétraditionens anda uppmuntrar vi alla att ta med sig egen mat och dryck att avnjuta under föreställningen! Insläpp sker kl. 19:00 (16:00 på söndagsföreställningarna), och själva kabarén börjar ca en halvtimme senare. Läs mer om picknickupplägget längre ner på sidan.

I samband med föreställningen den 8 april välkomnar vi författaren/journalisten Lena Andersson, som kommer medverka i ett spännande samtal om humanismen och dess motsatser.
Eftersom föreställningen också knyter an till den modernistiska arkitekturen arrangerar vi också två samtal om funkisens inträde i Malmö! Vi gästas av journalisten och författaren Ulla Hårde (28/3), och arkitekten och författaren Tyke Tykesson (29/3). Alla samtal sker efter föreställningarna.

En natt i oktober 1943 korsade Poul Henningsen (PH) Öresund i en eka. Han tvingades fly till Sverige från naziockuperade Danmark på grund av sin politiskt kontroversiella ståndpunkt. Här tar Teater Theatrons musikspäckade föreställning Liva och PH sin början.

Många känner till Poul Henningsen (PH) som “Mannen med lampan”, men han var också uppfinnare, arkitekt och inte minst revyförfattare. De texter han skrev återspeglar hans humanism och subversiva attityd gentemot fascismen. 1928 träffade han Liva Weel, som skulle bli en av århundradets främsta kabarésångerskor - en dansk Marlene Dietrich eller Edith Piaf. Liva kom att uttolka PH:s revytexter med såväl esprit som djupt allvar under många år.

Teater Theatron vill genom Liva och PH påminna om motståndets betydelse. I en tid då vi ser nya försök till ett successivt utarmande av den fria kulturen vill vi återuppväcka de röster som under en tid av förtryck och censur stod upp för humanismen.

Picknickkabaré:

”Liva & PH” ges som picknickkabaré, vilket innebär att ni i publiken sitter vid små bord och avnjuter medhavd mat och dryck under föreställningen. Vad du tar med spelar ingen roll! Vi på Theatron vill dock rekommendera en dansk måltidsupplevelse från Smör och Bröd, i synnerhet deras erbjudande ”3 smörrebröd”, som lämpar sig perfekt för kvällen. Ring dem på 040-615 88 00, gärna en dag i förväg.

Enklare fika kan alltid köpas i Bastionens foajé.

Medverkande:

Liva Weel: Suzanna Santrac
Poul Henningsen (PH): Zeljko Santrac
Pianist: Jonatan Sersam

Regissör: Karin Parrot-Jonzon
Dramaturg/översättare: Jan Mark
Tolkningar av PH:s texter från danska: Lasse Söderberg Scenografi, kostym och formgivning/affisch: Peter Holm
Sömmerska: Sara Magnusson
Ljustekniker: Bahjat Atiah
Snickare: Zarko Deak
Producent: Oliver Lindman
Produktionsassistent: Lisa Quartey

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.