• Kategori:
  • Hemsida: http://www.inkonst.com

Tea Tupajic ”Dark Numbers”

Möt soldaterna som inte kunde förhindra ett folkmord På scen står fyra före detta FN-soldater från Nederländerna. 1995 var de stationerade i Srebrenica med uppdrag att skydda befolkningen. Den 21 juli övergav de staden och under de följande dagarna mördades över åtta tusen pojkar och män i en massaker ledd av Ratko Mladić. Nu får vi höra FN-soldaternas berättelser. Vilka var de då? Vad drömde de om? Vilka minnen håller dem vakna om nätterna?

We learn from history that we learn nothing from history.
– George Bernard Shaw

Det finns fortfarande ingen fullständig, tydlig förklaring tillgänglig om exakt vad som hände, trots att det är väl känt att uppdraget att beskydda Srebrenica totalhavererade. Veteranerna från FN-bataljonen Duchbat III, som framförallt bestod av unga killar, kämpar än idag med vad de varit med om och i vilken utsträckning de är skyldiga till vad som skedde. I Dark Numbers ges fyra individer utrymme att berätta om sin egen smärta, och som en skugga i rummet finns också de tusentals som föll offer på platsen.

Tea Tupajić (HR) är regissör och konstnär född i Sarajevo, Bosnien och verksam i Kroatien. Med verk som The Disco, The Curators’ Piece och La maladie de la mort har hon nått stor internationell framgång och presenterats på scener som BIT Teatergarasjen (Bergen), PS 122 (New York), ZKM (Zagreb) och Frascati (Amsterdam). Hon har tidigare gästat Inkonst med workshopen Spy School.

Regissör: Tea Tupajic | Skådespelare/veteraner: Alice Schutte, Jeroen van der Werke, Wim Dijkema, Olaf Nijeboer | Tekniker: Atilla Nemeth | Undertitlar: Eva de Wit | Samproduktion: Veem House for performance (Amsterdam), BIT Teatergarasjen (Bergen), Theatre Garonne (Toulouse) Teaterhuset AvantGarden (Trondheim) & Inkonst | I samarbete med: het Veteraneninstituut

  • Inga bokningsbara tillfällen

Du kan köpa biljetter online fram till 2 timmar innan arrangemanget börjar. Fram till 72 timmar innan arrangemanget, kan du även välja att boka biljetter för att betala t o m sista hämtdatum, antingen online eller i butiken. Ring tel.040-10 30 20 under våra öppettider om du vill boka via telefon.