Damir Imamovic (BiH)

Vemod, längtan, passion och obesvarad kärlek. Sångaren, musikern och författaren Damir Imamović är en av Bosnien och Hercegovinas främsta sevdahartister. Damirs traditionella sevdah är nära besläktad med genrer som flamenco, fado och blues – korsbefruktad med modern jazz. Denna melankoliska sångstil, är karaktäristisk för Bosnien och Hercegovina och det är den bosniska kulturen som är kärnan i musiken. Ursprungligen kommer ordet "sevdalinka" från turkiskans ”Sevda” som betyder kärlek. Damir är just nu aktuell med ett nytt album ”The World And All That It Holds”, inspirerad av Aleksandar Hemons hyllade roman med samma namn.

I Hemons episka roman "The World And All That It Holds" sjunger de två protagonisterna, skickade långt från Sarajevo av "det Stora kriget", till varandra för att uttrycka sin längtan efter hemmet och varandra. Imamovićs musik ljudlägger och gestaltar deras historia, ömsom livligt, ömsom med sorg. Genom att använda originalkompositioner, gamla sefardiska sånger och sevdahklassiker i ny tappning, förmedlar Imamović romanens teman – kärlek, krig och förlust, fördrivning och hemlängtan.

Sångaren, musikern, författaren och sevdahmästaren Damir Imamović från Sarajevo i Bosnien och Hercegovina kommer från en familj av sevdahmusiker och representerar en ny generation av den traditionella musiken från landet. Under sin karriär har han bl a turnerat över hela Europa, USA, Kina och Mexiko, spelat in sju album, skrivit en bok och medverkat i en dokumentär om sevdahmusik. Damir har mottagit otaliga internationella priser för sitt arbete. Bland annat: "The Best of Europe" (Songlines, 2021), "The best European Album" (Transglobal list, 2019/2020), "The best of folk" (Tyska förbundet för musikkritiker: Bestenliste 3/2020).

Den virtuosa violinisten Ivana Đurić föddes i Sarajevo 1984 och påbörjade sin klassiska musikutbildning redan vid 9 års ålder och har studerat violin både i Bosnien och Frankrike. I tjugoårsåldern började hon passionerat utforska och arrangera traditionell bosnisk sevdahmusik. Hon träffade först Damir Imamović som studiomusiker och efter flera års musikaliskt samarbete och vänskap anslöt hon sig till hans band Sevdah Takht år 2015 och medverkar på gruppens album "Dvojka", som internationellt släpptes på Glitterbeat Records år 2016.

Kroatiska slagverkaren Nenad Kovačić från Zagreb har varit aktiv som musiker sedan 1997. Han är medlem i flera band som Antenat, Sevdah Takht Damira Imamovića, Afion, Mimika, Truth≠Tribe, Chant Electronique med vilka han har släppt 12 album och uppträder över hela världen. Sedan 2007 arbetar han också heltid som författare av teater- och filmmusik och har komponerat/producerat musik till över 40 teaterpjäser (drama och samtida dans), dokumentärer och filmer. Ett av hans största musikintressen är traditionell musik och han har lärt sig mycket om västafrikansk musik genom att resa och spela med mästare i Djembe-musik i Guinea, Mali och Burkina Faso (Mamady Keita, Famoudou Konate, Sega Sidibe och Zoumana Dembele).

Ivan Mihajlović från Belgrad är av Serbiens mest spännande basister! Förutom att han har medverkat i ett flertal band skriver han även musik för film och teater. Han inledde sin karriär som basist i avantgarde-jazzbandet Menson Benson Sextet (Cosmic Sounds) och grundade kort därefter Belgradbaserade världsmusikbandet Naked och spelade in sina två första album med dem. Eftersom bandet hade två basister utforskade han funktionen av elbasgitarr och använde den som ett melodiskt och soloinstrument. Efter att ha gått med i Damir Imamović Sevdah Takht fortsatte han med den traditionen - ett nytt tillvägagångssätt för elbasgitarrfunktionen inom samtida sevdahmusik.

På scen:
Damir Imamović - tambour och sång
Ivana Djurić - violin
Nenad Kovačić - slagverk
Ivan Mihajlović - bas

Video:
https://youtu.be/uhOrlf3OIAE
https://youtu.be/RDAfwyFmSCQ
https://youtu.be/y1pYoQ-0Z0M
https://youtu.be/WJ3l6DZg_O0

Spotify: https://open.spotify.com/artist/0RP90PnAxFsf5LrsadUEKe
Webpage: http://damirimamovic.com/
FB: https://www.facebook.com/damirimamovic
Instagram: https://www.instagram.com/damirimamovich/

Pris:
Salong 300:-
Balkong 260:-
Salong Student/Pensionär 260:-
Balkong Student/Pensionär 220:-
(I biljettpriset ingår garderobsavgift samt serviceavgift.)
Insläpp:
19.00
På scen: 19.30

För rullstolsanpassade platser boka era biljetter via info@victoria.se.

Följ Victoriateatern:
facebook.com/Victoriateatern
instagram.com

________________________________________________

Picknickteater:

Victoriateatern har en intim och avslappnad atmosfär och vi uppmuntrar vår publik att känna sig som hemma. Under våra picknickföreställningar är alla gäster välkomna att ta med sig egen mat och dryck. Det spelar ingen roll vad du tar med. Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa - ta med det du är sugen på!

Vi på Victoriateatern rekommenderar Möllans Osts Tapastallrik För Två - en ost och charktallrik fylld med härliga delikatesser från Italien, Schweiz, Portugal och Frankrike. Ring Möllans Ost på 040-19 35 45, gärna en dag i förväg, så ordnar dem den åt dig!

Tänk på att..
..det är inte tillåtet med mat på balkongplatserna eftersom de saknar bord.
..du kan komma att få dela bord med ett annat sällskap.
..även under picknickföreställningar öppnar vi upp vårt lilla kafé där ni kan handla kaffe, te, läsk och kakor.

Varmt välkomna på picknick!

 • Plats : Victoriateatern, Södra Förstadsgatan 18, Malmö
  Datum : torsdag 28 november
  Tid : 19:30 , ( Insläpp 19.00 )
  Priser :
  • Salong: 300 kr
  • Balkong : 260 kr
  • Salong Student/Pensionär: 260 kr
  • Balkong Student/Pensionär: 220 kr
  Platser kvar: Platser finns
  Boka / Köp Förköpet stänger: 2024-11-28 17:30