Foto: Per Kristiansen

Iiris Viljanen

Kompositören, sångerskan och pianisten Iiris Viljanen har genom sitt ärliga och säregna uttryck byggt upp ett rykte om sig som en av Sveriges främsta liveakter. Hennes texter är som noveller från tillvarons vardagligheter och undgår inte att beröra någon. Iiris är just nu aktuell med sitt nya album ”Själsligt uppvaknande vid Slussen”. En vindlande, omtumlande, både sorgsen och humoristisk odyssé om läkeprocessen genom en kris. Där kontakt med naturen har hjälpt till att känna ett sammanhang, få distans och ny energi.

Finlandssvenska Iiris Viljanen föddes 1988 i Tölby, men är sedan 2006 bosatt i Sverige. Sedan sin solodebut 2016 har hon gett ut album som Den lilla havsfrun, Mercedes och En finsk jul. Hennes pianospel och kompositioner har sagts likna bland annat Keith Jarrett, Jan Johansson och Lars Gullin. I en recension om senaste skivan i Värmlands Folkblad skrev Björn Stefanson: ”Hon skulle klara att ta ut kompassriktningen för vilket jazzkapell som helst och antagligen också rocka paljetterna av Elton John om det behövdes”.

”Själsligt uppvaknande vid Slussen" är resultatet av en kris – och ett uppvaknande. Albumet, som släpptes den 26 april, blev delvis till under en vistelse på Bergmangårdarna på Fårö. När Iiris under krisens upptakt sommaren 2022 befann sig i södra Spanien, dit hon hade tågluffat, började hon ge röst och ton åt det som blev den första låten till skivan, även om hon då ännu inte visste det.

Som lyssnare dras du in direkt av det inledande eposet ”Ett litet liv” som väller fram med intensivt ordflöde och närmast The Band-levande riv, och du släpper knappast taget förrän allting tio låtar senare avrundas i en livsluttrad soulserenad med textraderna ”En ny vecka i det här livet, jag börjar bli van/Ger mig ut i våren och nu hörs Fredrik över stan/Så har det låtit inom mig i så många år”.

Videos:
https://youtu.be/yn91cfoZMSw
https://youtu.be/_FUeM4uAJ9Y
https://youtu.be/_ncYB3sCq8k

Länkar:
https://www.facebook.com/iirisviljanenmusik/
http://www.iirisviljanen.com/
https://www.instagram.com/iirisviljanen/
https://open.spotify.com/artist/1IYVBUvVz1UbdQboARe43I?si=8NZFFVOlQ1Cm1ymB7bnzxw

Pris:
Salong 360:-
Balkong 320:-
Salong Student/Pensionär 320:-
Balkong Student/Pensionär 280:-
(I biljettpriset ingår garderobsavgift samt serviceavgift.)
Insläpp:
19.00
På scen: 19.30

För rullstolsanpassade platser boka era biljetter via info@victoria.se.

Följ Victoriateatern:
facebook.com/Victoriateatern
instagram.com

________________________________________________

Picknickteater:

Victoriateatern har en intim och avslappnad atmosfär och vi uppmuntrar vår publik att känna sig som hemma. Under våra picknickföreställningar är alla gäster välkomna att ta med sig egen mat och dryck. Det spelar ingen roll vad du tar med. Hämtpizza på ett bord följs av ostron och kaviar på nästa - ta med det du är sugen på!

Vi på Victoriateatern rekommenderar Möllans Osts Tapastallrik För Två - en ost och charktallrik fylld med härliga delikatesser från Italien, Schweiz, Portugal och Frankrike. Ring Möllans Ost på 040-19 35 45, gärna en dag i förväg, så ordnar dem den åt dig!

Tänk på att..
..det är inte tillåtet med mat på balkongplatserna eftersom de saknar bord.
..du kan komma att få dela bord med ett annat sällskap.
..även under picknickföreställningar öppnar vi upp vårt lilla kafé där ni kan handla kaffe, te, läsk och kakor.

Varmt välkomna på picknick!

 • Plats : Victoriateatern, Södra Förstadsgatan 18, Malmö
  Datum : torsdag 10 oktober
  Tid : 19:30 , ( Insläpp 19.00 )
  Priser :
  • Salong: 360 kr
  • Balkong: 320 kr
  • Salong Student/Pensionär: 320 kr
  • Balkong Student/Pensionär: 280 kr
  Platser kvar: Platser finns
  Boka / Köp Förköpet stänger: 2024-10-10 17:30