Sinimuso – bambara grooves

Sinimuso korsar gränser och förenar musiktraditioner från Mali och Finland. Finsk-ugriska runosånger och gamla Kantele-melodier möts med Sahara-blues och groovy Bambara- och Bobobeats. Gruppen består av sju kvinnliga instrumentalister och sångerskor från Mali och Finland. Bandets debutalbum, ”Nouskaa Sisaret” släpps i oktober 2024 samtidigt som de gör en releaseturné i Europa.

Den finska musikern och kantelespelaren Marjo Smolander var utbytesstudent på Musikhögskolan i Bamako och genom möten med olika musikaliska uttryck på skolan började en stark kärlek till traditionsmusiken från Mali växa fram. Sinimuso betyder ”Framtidens kvinnor ”på bambara och idén att starta ett band fick sin början 2022 som en del av projektet ”World Wide Women – kvinnliga musiker som korsar gränser och bygger framtider”.

I sin musik förenar Sinimuso maliska och finska traditioner och i texterna lyfter de ämnen som berör kvinnors liv och den framtid de vill skapa för sig och världen. De sju virtuosa instrumentalisterna och deras gränsöverskridande arbete låter de finsk-ugriska sjungna Kalevala-dikter och gamla Kantele-melodier möta Sahara-blues, kryddat med groovy bambara-beats. Vi tror att dansskor behövs!

På scen:
Jenni Hanikka: flöjter
Marieta Dembélé: trummor
Bintou Koita: slagverk och sång
Marjo Smolander: kantele, sång
Tima Maiga: gitarr, sång
Ouassa Sogoba: balafon, sång

 • Plats : Barnens Scen, Falsterbogatan 17 (Folkets Park), Malmö
  Datum : torsdag 7 november
  Tid : 19:00
  Priser :
  • Entré: 160 kr
  • Medlem i Mix Musik: 120 kr
  • Student: 120 kr
  Platser kvar: Platser finns
  Boka / Köp Förköpet stänger: 2024-11-07 17:00